Άρθρο Δεύτερη Φύση

Δεύτερη Φύση. Στήθηκε τον Φλεβάρη 2019 από τον ”Bones” (Οδυσσέα) και τον ”Ξόρκι” (Πάνο), στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Στο παρελθόν, όταν μένανε ακόμα στην Αθήνα, ήταν μέλη στο σχήμα “Απαραβίαστοι Όρκοι”, μαζί με τους Φ17 και Αισχρό Όν.
Ο Πάνος μετανάστευσε στη Βρετανία το 2011. Όταν ο Οδυσσέας ακολούθησε το 2019, αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα νέο μουσικό εγχείρημα, μιας και επιτέλους μετά από χρόνια ξανά βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία. Τον Μάιο του 2019 κυκλοφορήσαν το πρώτο τους EP (με τίτλο “Habitus”). Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει διάφορα single κομμάτια και ετοιμάζονται τουλάχιστον τρεις ολοκληρωμένες δουλειές για το μέλλον.
Επιλέξανε τον όρο Δεύτερη Φύση ως όνομα συγκροτήματος, θέλοντας να εκφράσουν μια κοινή αλλά σύνθετη ιδέα που περιέχει προσωπικές, ιστορικές και κοινωνικές αναφορές. Συνοπτικά αρκεί να αναφερθούν τρεις βασικές πτυχές. Πρώτον, το ότι η καλλιτεχνική έκφραση, ιδίως μέσω του χιπ χοπ, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας τους. Δεύτερον, το όνομα αναφέρεται στην κοινή μουσική και φιλική τους πορεία από το 2008. Τέλος, αναφέρεται στην βαθιά σύνδεση αυτών των δύο πτυχών παρά τις διάφορες αντιξοότητες, διαφωνίες και απογοητεύσεις που έχουν περάσει. Είναι για αυτούς μια ανάμνηση, μια πηγή έκφρασης και μια υπόσχεση – νοοτροπία.

Προσανατολίζονται στον χώρο του DIY, underground hip hop. Δίνουν αυστηρή έμφαση στη τεχνική του γραψίματος. Δεν κάνουν αποκλειστικά βιωματικό ή αφηρημένο ραπ.
Όταν γράφουν τραγούδια συνήθως τα προσεγγίζουν συγγραφικά παρά συνειρμικά, και για αυτό στηρίζονται πολύ σε συνολικότερα concepts που δένουν το κομμάτι, χρησιμοποιώντας τα για να εκφράσουν κάτι μεγαλύτερο. Έτσι προσπαθούν να εμπλουτίζουν τις ιδέες τους, εντάσσοντας στοιχεία διττών εννοιών-αμφισημιών-μεταφορών, κλπ., προσπαθώντας να δημιουργήσουν κάτι που εκλείπει στο ελληνόφωνο χιπ χοπ. Με λίγα λόγια, τα πιο προσωπικά κομμάτια συνήθως τα κρατάνε για πάρτη τους. Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι αυτό που θα ήθελαν και αυτοί να ακούσουν ως ακροατές, μιας και πάνω απ’όλα αυτό είναι- ακροατές και οπαδοί της μουσικής αυτής.
Ηχογραφούν και προσπαθούν να μιξάρουν DIY, στο σπίτι, αποσκοπώντας όσο γίνεται στο να κρατάνε επαγγελματικό ηχητικό στάνταρ. Επιλέγουν να είναι DIY για αυτά που προτάσσει η συνολικότερη κουλτούρα, δηλαδή την αυτό οργάνωση, την αυτονομία, την έμφαση στην μη – εμπορικοποιημένη δημιουργία, εκτός εταιριών, κονέ και PR. Βέβαια, για να στηρίξουν τον επαγγελματισμό που απαιτούν από τους εαυτούς τους, συνεργάζονται με επαγγελματίες εκεί που οι γνώσεις ή τα μέσα τους, δεν τους επιτρέπουν να τα καταφέρουν. Σε αυτούς θα πρέπει να αναφερθούν η ομάδα της EnD Productions στα Εξάρχεια και ο Tom S. Ray για παροχή Mastering στις περισσότερες δουλειές τους.
Στηρίζουν όσο μπορούν τους χώρους και τις ενέργειες που εκφράζουν τις ιδέες τους. Μέσα σε αυτές τις απόπειρες συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή τους σε διάφορα αντιφασιστικά και αυτόνομα εγχειρήματα στην Σκωτία και στην Ελλάδα. Μέσω της κολεκτίβας Interregnum, ο Πάνος έχει συνδιοργανώσει 2 αντιφασιστικές συναυλίες με MCs από όλη την Ευρώπη, ενώ σαν Δεύτερη Φύση έχουν δραστηριοποιηθεί όποτε παρουσιαζόταν η ευκαιρία.
Οι συνεργασίες αντανακλούν τις προαναφερθέντες ιδέες και νοοτροπίες. Διατηρούν στενές επαφές με τους αδερφικούς τους φίλους από το προηγούμενο σχήμα (που τώρα εμφανίζονται, παρέα με τον Ίζω, τον OK Μυαλά και τον Zulu, ως “Οι Άλλοι”), καθώς είχαν και την ευκαιρία να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα ως opening act για την παρουσίαση του δίσκου τους, “Στην Απέραντη Όχθη”. Συνεργάζονται ενεργά με τον παραγωγό ManyFaced God, ο οποίος έχει αναλάβει αρκετές από τις μουσικές τους. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ο Σκοτσέζος MC και παραγωγός Sound Thief, με τον οποίο ο Πάνος θα κυκλοφορήσει σύντομα ολοκληρωμένο LP. Ανάμεσα σε όλα, στηρίζουν την τοπική Γλασκοβέζικη χιπ χοπ σκηνή και προσπαθούν να ενώσουν τους δύο αυτούς κόσμους, είτε μέσω κομματιών είτε μέσω τζαμαρισμάτων στον δρόμο (busking).
Όσον αφορά τη παρελθόν τους, αρκούν λίγες αναφορές. Από το 2011 μέχρι το 2019 είχαν διαφορετικές πορείες, ωστόσο πάντα εντός των πλαισίων της μουσικής. Εκείνη τη περίοδο ο Οδυσσέας προτίμησε να αφοσιωθεί στο τεχνικό και ηχητικό πλαίσιο της μουσικής, ενώ παράλληλα ο Πάνος, όντας μόνος στο εξωτερικό, ασχολήθηκε με σόλο δουλειές. Το 2017 κυκλοφόρησαν το ατομικό mixtape “Τραγούδια ενός Οικονομικού Μετανάστη” με το ψευδώνυμο “Άπατρις”, το οποίο επιμελήθηκε ηχητικά ο Οδυσσέας και ο Eni-D από την EnD Productions.
Τα ερεθίσματα τους είναι πολύπλευρα, συνδυάζοντας μουσική, λογοτεχνία, κοινωνιολογία, ιστορικές – πολιτικές επιστήμες, σινεμά, και πάει λέγοντας. Για τους σκοπούς του άρθρου, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε 3 μουσικά άλμπουμ ο καθένας τα οποία έχουν εμπνεύσει, αναπτύξει, και σε έναν βαθμό καθορίσει τη μουσική και προσωπική τους δημιουργία. Επιλέξαμε ως κοινή τους επιρροή το “Let’s Get Free” των Dead Prez, για το πως κατάφεραν να συνδυάσουν την μελωδικότητα με τον ώριμο, πολιτικοποιημένο στίχο σε ένα πακέτο εξαιρετικού, ποιοτικού χιπ χοπ. Συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας αναφέρει τους δίσκους “All We Got Iz Us” από ONYX, το “Fresh Fruit for Rotting Vegetables” των Dead Kennedys και το “The Pick, the Sickle and the Shovel” των Gravediggaz. Ο Πάνος αναφέρει το “Doom” των Mood, το “Revolutionary Vol. 2” του Immortal Technique και το “Nocturnal” από Heltah Skeltah.
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCIbOSyXIcPSQtyTa_ojtPGQ
Facebook: https://www.facebook.com/defterifysi/
Bandcamp: https://defterifysi.bandcamp.com
