Συνέντευξη ‘Ένατο Θαύμα’

Συνεντεύξεις
Spread the love
700 Views
Ακούστε την Συνέντευξη

Συνέντευξη ‘Ένατο Θαύμα’ στην εκπομπή Hip Hop Dromologio με τον Apeitharxo Pisto.

Απείθαρχος: Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μάγκες που ήρθατε σήμερα στην εκπομπή και μου δίνετε την τιμή να παρουσιάσω πρώτος την προσωπική σου δουλειά ( Ένατο Θαύμα) με τίτλο «Φυλακή». Περνάμε λοιπόν στην πρώτη ερώτηση… Γιατί η ονομασία «Ένατο Θαύμα»?

Ε.Θ.: Λοιπόν.. Ένατο θαύμα ήταν κάτι που είχα μαζί με τον αδερφό μου. Ο αδερφός μου, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα παράτησε και έφυγε έξω στη Γερμανία, οπότε παρέμεινα εγώ πίσω και μου λέει «από θαύμα, ξέρω εγώ, παρέμεινε η φάση εμείς οι δύο να χώνουμε ραπ». Οπότε μου λέει «το κρατάς έτσι όπως είναι και κάνεις το ταξίδι σου». Κάποια στιγμή μου λέει «ίσως βρεθούμε πάλι».

Απείθαρχος: Σκληρό – ρομαντικό. Έτσι δεν είναι?

Ε.Θ.: Πολύ δυνατό.

Απείθαρχος: Και το έχεις έτσι σαν προσωπική σφραγίδα, ένα προσωπικό στοίχημα εκτός από nickname, έτσι?

Ε.Θ.: Μπράβο.

Απείθαρχος: Πρώτο άλμπουμ με τίτλο «Φυλακή». Πότε κυκλοφόρησε και πες μας λίγα πράγματα για αυτό, γιατί η ονομασία «Φυλακή»? Μπορείς να μας κάνεις μια σύνοψη του συγκεκριμένου άλμπουμ?

Ε.Θ.: Λοιπόν.. Το «Φυλακή» βγήκε στις 4 Δεκέμβρη, οπότε και το ανέβασα. Το έφτιαχνα ένα χρόνο. Παραγωγές δικές μου, ΟΚ οι στίχοι είναι δικοί μου, η ηχογράφηση σπίτι μου, όλα μόνος μου δηλαδή, προσπαθώ να το φτιάξω όλο μόνος μου.

Απείθαρχος: Δηλαδή η δουλειά είναι από την πάρτη σου.

Ε.Θ.: Ναι , ναι , κανονικά. Και «Φυλακή» βγήκε γιατί είχα ένα θέμα στο σπίτι προσωπικό, υγείας, και επειδή έχει παίξει λίγο με το συναίσθημα όλο αυτό, με γονάτισε όλη αυτή η υγεία που είχα μέσα στο σπίτι κτλ. Και έτσι έφτιαξα το cd αυτό.

Απείθαρχος: Άρα είναι το καθιερωμένο που λέμε ότι κάποιοι ξεσπάνε αλλού και εσύ ξεσπάς στο χαρτί και στην πένα έτσι? Στην τέχνη, ας πούμε, στην οποία αποτυπώνεις τα προσωπικά σου βιώματα, όπως θα έπρεπε να γίνεται κανονικά. 

Ε.Θ.: Εννοείται, πάνω στην τέχνη μου.

Απείθαρχος: Αιτία έμπνευσης?

Ε.Θ.: Αιτία έμπνευσης είναι το συμβάν όπου δημιουργήθηκε όλο αυτό μες στο σπίτι μου. Αυτό μου έδωσε τρελή έμπνευση.

Απείθαρχος: Ωραία δεν θέλω να επεκταθούμε παραπάνω. Μένει αυτό, αυθεντικό.. Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.. Πού γεννήθηκες, πού μεγάλωσες, επιρροές για το hip hop,τι εστί hip hop για σένα, για να σε γνωρίσει λίγο και ο κόσμος..

Ε.Θ.:  Γεννήθηκα Αθήνα, ο τόπος μου και ο χώρος μου είναι το Ν. Ηράκλειο..

Απείθαρχος: Γειτονάκια δηλαδή, Ν. Ηράκλειο εσύ , Ν. Φιλαδέλφεια εγώ, προσφυγικά..

Ε.Θ.: Έτσι μπράβο, έτσι μπράβο, προσφυγικά, όπως το πες.. Το hip hop για μένα είναι όλα τα συναισθήματα μαζί, είτε αρνητικά, είτε θετικά. Το θέμα είναι να μπορείς να εκφραστείς πάνω σ’ αυτό και να το γουστάρεις και εσύ ο ίδιος. Όλα τ’ άλλα δεν σε νοιάζουν.

Απείθαρχος: Μέσα από καρδιάς πιστεύεις ότι εκπροσωπείς τα τέσσερα στοιχεία? Είναι μια ερώτηση σοβαρή και δυνατή, που πρέπει να γίνεται, γιατί άλλοι πιστεύουν ότι τα εκπροσωπούν, αλλά τελικά δεν εκπροσωπούν τίποτα. Εσύ πιστεύεις, μέσα από την προσωπική σου εμπειρία, ότι μπορείς, επάξια, να εκπροσωπήσεις τα τέσσερα στοιχεία της φάσης μας?

Ε.Θ.: Μπορώ να τα εκπροσωπήσω και αυτό προσπαθώ να κάνω αυτόν τον καιρό. Να βάλω μέσα και τα τέσσερα στοιχεία.

Απείθαρχος: Θέλω να περάσω λίγο και στον Vlasso να μας πει και αυτός την γνώμη του για το σημερινό hip hop, που κυμαίνεται, που πατάει, τι γίνεται με όλη αυτή την καλικατούρα που κυκλοφορεί, μια προσωπική γνώμη.

Vl: Καταρχήν ευχαριστούμε για το κάλεσμα, που μας έφερες στην εκπομπήHip hop γράφουμε, γράφουμε τα συναισθήματά μας, αυτό που μας αρέσει να γράφουμε, κάνουμε την μουσική μας, δεν κοιτάμε παραέξω τι γίνεται και κάνουμε αυτό που μας αρέσει…μέχρι εκεί.

Απείθαρχος: Πλήρη εκπροσώπηση από την πένα στο χαρτί, με λίγα λόγια… Πιστεύεις ότι το Hip hop ανεβαίνει, σαν προσωπική κρίση? Ανεβαίνει, το κατεβάζουμε μόνοι μας, τι γίνεται πλέον? Γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που πρωτοήρθε εδώ στην Ελλάδα, αλλά η εξέλιξη έχει μείνει σε ένα σημείο…

Vl: Εγώ λέω ότι εξαρτάται από το πώς το βλέπει ο καθένας… Άλλος μπορεί να πει ανεβαίνει, άλλος μπορεί να πει ότι κατεβαίνει.. Εμένα η προσωπική μου άποψη είναι ότι ανεβαίνει, κάθε μέρα ανεβαίνει..

Απείθαρχος: Ερώτηση για τον Ένατο Θαύμα: Εσύ πιστεύεις ότι όλα κριθήκανε στην δεκαετία του 2000, που έγινε αυτή η απρόσωπη ρήξη μεταξύ των συγκροτημάτων, που χωρίστηκαν σε διάφορες φάσεις μεταξύ τους, να διαχωρίσουν το κοινό, να πλασάρουν κάτι δικό τους… Δηλαδή πιστεύεις ότι γίνανε όλα για το χρήμα ή για την καταξίωση?

Ε.Θ.: Θα στο πω χύμα από την δικιά μου οπτική γωνία… Δεν με νοιάζει καν αυτό. Ας κάνει ο καθένας ότι θέλει, ότι γουστάρει να το κάνει, μαζί του είμαι, είτε βγάζει λεφτά είτε δε βγάζει λεφτά. Δεν με ενδιαφέρει καν αυτό το πράγμα… Εγώ μουσική θέλω να κάνω… Από κει και πέρα δεν με αφορά τίποτα.

Απείθαρχος: Σωστός, σωστός, έτσι πρέπει. Ένατο θέλω να μου πεις πως μπήκε η μουσική στην ζωή σου και γενικά πως κόλλησες με το hip hop…

Ε.Θ.: Ήμουν 12 χρονών και ένα φιλαράκι, λίγο πιο μεγάλος από μένα (15),μου έδωσε ένα cd που έγραφε επάνω FFC, Παρεμβολές και Τιγρέ Σποράκια

Απείθαρχος: Αυτά είναι.. άλλοι ξεκινήσαν από Public Enemy…

Ε.Θ.: Μου έδωσε το ελληνικό πρώτα..!! Το άκουσα και γούσταρα πάρα πολύ

Απείθαρχος: Να πούμε ότι οι FFC τα τελευταία 30 χρόνια και τα επόμενα 100 θα ακούγονται και δεν πρόκειται ποτέ να πατώσουν σαν συγκρότημα… και αυτό σημαίνει κάτι, έτσι δεν είναι?

Ε.Θ.: Εννοείται αυτό… Πρώτοι απ’ όλα βγήκανε και είπανε μια καληνύχτα, φιλάκια και φύγανε…

Απείθαρχος: Και αυτό είναι που μας έχει μείνει.. Vlasso πες μας εσύ πως ξεκίνησες…

Vl: Εγώ την μουσική αυτή την έμαθα από τον αδελφό μου, τον μεγάλο μου αδελφό… Άκουγε μέσα στο δωμάτιο rap, μπήκα να ακούσω, έκατσα στην καρέκλα, μου άρεσε…

Απείθαρχος: Ξένο rap?

Vl: Ελληνικό, ελληνικό… Το πρώτο κομμάτι που άκουσα rap ήταν από Στίχοιμα το «Εμένα δεν μου έμαθε το mad το hip hop»… Μπήκα στα βαθιά κατευθείαν…

Απείθαρχος: Τι πιστεύεις για το freestyle: τέχνη, έκφραση ή εγωϊσμός?

Ε.Θ.: Όλα μαζί είναι… Γιατί κάποιοι, ΟΚ, κάνουν freestyle, αλλά και αυτό το διαχωρίζουν… Αν θες να κάνεις, κάνε και τελείωσε..

Απείθαρχος: Στο freestyle πρέπει να χωράει το diss?

E.Θ.: Στο freestyle, επειδή είναι κλάσματα δευτερολέπτου να σου κατέβουν όλα, είναι ό,τι πεις, ό,τι σου βγαίνει εκείνη τη στιγμή. Το τι θα πεις τώρα..

Vl: Θέλει ταλέντο για να κάνεις freestyle και εξάσκηση. Βασικά όλα θέλουν εξάσκηση. Αυτή είναι η άποψή μου.

Απείθαρχος: Τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στην μέρα μας? Οι περισσότεροι πλασάρουν τις δουλειές τους μέσω των social media. Ο πατροπαράδοτος τρόπος να μαζευόμαστε όλοι μαζί σε ένα μέρος, 10-15, λίγοι και καλοί και παρουσιάζουμε τα cd μας, πάει. Πιστεύετε ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά ή θετικά αυτό που κάνουμε?

Ε.Θ.: Για μένα σε όλα υπάρχουν όρια. Ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ό,τι θέλει και είναι καλύτερα με τα social media γιατί έρχονται πιο γρήγορα και στα αυτιά μας. Αλλά με ένα όριο.

Απείθαρχος: Άρα είσαι υπέρ των social media έτσι?

Ε.Θ.: Εντάξει, είμαι υπέρ, γιατί παλαιότερα δεν μπορούσες να βρεις εύκολα κάποιο κομμάτι. Δεν υπήρχαν τότε τα social media, αλλά τώρα βοηθάνε.

Απείθαρχος: Πιστεύεις όμως, επειδή τα social media δεν κατακρίνονται και ο καθένας λέει ελεύθερα την γνώμη του, είναι όλες οι γνώμες δεκτές?

Ε.Θ.: Εννοείται.

Απείθαρχος: Vlasso η γνώμη σου για τα social media..?

Vl: Εγώ θα σου ξαναπώ ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως είπε και ο φίλος μου ο Ραφ όμως υπάρχουν και όρια, για να κάνεις ό,τι πρέπει να κάνεις.

Απείθαρχος: Αγαπημένο ελληνικό και ξένο συγκρότημα?

Ε.Θ.: Ελληνικό.. είναι πολλά…γιατί είναι από τα παλιά.. δεν είναι μόνο ένα.. αλλά θα σου πω FFC, γιατί με αυτούς μεγάλωσα και αυτούς εξακολουθώ να ακούω.. FFC, Παρεμβολές, Razastarr..Ξένο από τα παλιά.. Δηλαδή Public Enemy, Wu tang και πάει λέγοντας…

Απείθαρχος: Κάποιο κομμάτι από FFC που να είναι ορόσημο για την ζωή σου?

Ε.Θ.: Μου αρέσει πολύ το «Η πιο παλιά μάχη», το «Παραμύθι», «Πάρε λίγο φως από τον ήλιο που ανατέλλει»…

Vl: Αγαπημένο συγκρότημα, βασικά τα δύο που μου ‘ρχονται: Βήτα Πεις και Εξάρια. Ξένα Mobb Deep.

Απείθαρχος: Πιστεύεις ότι οι νέοι ράπερς έχουν χάσει λίγο το νόημα, όσον αφορά το νόημα που περνάνε μέσα από τα κομμάτια τους? Αρκετοί από αυτούς αρέσκονται στο να μιλούν περισσότερο για μόδα, στυλ παρά για κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, όπως και είχαμε συνηθίσει από αυτή τη μουσική. Ποια η γνώμη σου πάνω σ’ αυτό? Πιστεύεις έχει χαθεί το νόημα?

Ε.Θ.: Πιστεύω ότι δεν έχει χαθεί, γιατί υπάρχουν τα άτομα που το στηρίζουν, το αγαπούν και το έχουν φτάσει εκεί που το έχουν φτάσει. Ας πούμε, για παράδειγμα, χωρίς να αναφέρω ονόματα, είτε είναι μεγάλα συγκροτήματα είτε μικρά, από τους «πιτσιρικάδες», έχουν κάνει πάρα πολλά συγκροτήματα πάταγο και θα τους ακούω συνέχεια, γιατί γουστάρω να ακούω νέες δουλειές, αλλά το θέμα είναι ότι όποιος παίρνει αυτό το δρόμο για τα λεφτά, να πάει για τα λεφτά.

Vl: Συμφωνώ ότι έχει χαθεί λίγο η μπάλα, αλλά και πάλι ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και όπως το σκεφτεί θα το γράψει. Δεν πιστεύω σε αυτή την κουλτούρα, αλλά σκύβουμε το κεφάλι, κάνουμε μουσική όπως τη θέλουμε και βγαίνει προς τα έξω.

Απείθαρχος: Βλέπουμε πως οι νεότεροι ράπερς «παίζουν» κυρίως με single και clips, ενώ οι παλαιότεροι με ολοκληρωμένα άλμπουμ. Τι είναι αυτό που γουστάρεις περισσότερο στην διαδικασία που έχει η δημιουργία ενός άλμπουμ ή μεμονωμένου track? Τι σ’ αρέσει παραπάνω?

Ε.Θ.: Μ’ αρέσει πολύ η παραγωγή, δεύτερος πάει ο στίχος και μετά mix mastering που απογειώνει το κομμάτι και βλέπεις το τελικό αποτέλεσμα και λες «Ε ναι!»

Απείθαρχος: Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε αυτήν την περίοδο ως προς την μουσική? Ετοιμάζεις κάτι καινούριο, κάποιο live η κάποια έκπληξη?

Ε.Θ.: Θα γίνει ένα live για την παρουσίαση δίσκου αλλά δεν ξέρω το πότε ακόμα, γιατί ετοιμάζω και ένα άλλο project, με τον Vlasso και ένα άλλο φιλαράκι και θέλουμε να το τελειοποιήσουμε. Θα ανέβουν τώρα βέβαια τέσσερα κομμάτια με τους τρεις μας, θα ακούσετε κιόλας το ένα κομμάτι πιο μετά… Ετοιμάζουμε καλή δουλίτσα.

Απείθαρχος: Το project αυτό θα είναι σαν «Ένατο Θαύμα»? Θα βγει στυλ άλμπουμ?

Ε.Θ.: Όχι αυτό θα είναι και από τους τρεις μας. Δεν υπάρχει μόνο Ένατο Θαύμα, υπάρχουν και οι υπόλοιποι. Ας πούμε ότι θα βγει σαν άλμπουμ. Ένα μικρό άλμπουμ με τέσσερα κομματάκια και άλλο ένα project με έξι.

Απείθαρχος: Αυτό ήταν το Ένατο Θαύμα! Πες μας πως σε βρίσκουμε για να σε ακούσουμε.

Ε.Θ.: Πατάμε στο Youtube «Ένατο Θαύμα» και ακούμε, εάν το γουστάρετε κάνετε like, στο Instagram «Ένατο Θαύμα», στο Facebook ομοίως.. Μπείτε, ακούστε, τσεκάρετε…

Απείθαρχος: Ευχαριστούμε πολύ Ένατο Θαύμα και Vlasso!

Συνέντευξη Apeitharxos Pistos από την εκπομπή Hip Hop Dromologio


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *